Obţinerea unei locuinţe

Există două modalităţi, mai frecvente, de a obţine o locuinţă: cumpărarea sau închirierea. În cazul cumpărării, contractul de vânzare-cumpărare încheiat între vânzător şi cumpărător se investeşte, de regulă, cu formă autentică, transformându-se într-un act autentic. Aceasta presupune semnarea contractului în faţa unui notar care îl prezintă la Cartea Funciară pentru autentificarea actului de vânzare-cumpărare. În cazul închirierii, se încheie un contract cu caracter privat între cele două părţi.

Există următoarele categorii de locuinţe: cele care pot fi cumpărate sau închiriate pe piaţa imobiliară liberă (vivienda libre); cele subvenţionate de către stat (vivienda protegida); cele din fondul locativ de stat (vivienda de titularidad pública). Există servicii publice de informare (Etxebide) precum şi agenţii imobiliare şi companii imobiliare promotoare private.

Informaţii suplimentare

Ghid pentru cumpărarea unei locuinţe

Ajutor public pentru locuinţă

Obţinerea locuinţei de stat sau de protecţie socială.

Atât pentru cumpărare cât și pentru închiriere de locuinţă există ajutoare sociale publice. În Ţara Vască, pentru a avea acces la ajutoarele sociale publice pentru locuinţă trebuie să te înscrii în Registrul de solicitări pentru locuinţe din Comunitatea Autonomă a Ţării Vasce "ETXEBIDE". Pe cererea de solicitare, persoana solicitantă trebuie să scrie datele de bază ale rudelor cu care speră să locuiască în acel nou domiciliu.

Procedura este aceeaşi în toate cazurile iar cererile trebuie reînnoite din patru în patru ani.

Toate persoanele care solicită o locuinţă în Durango formează o listă unică, care include ofertele prezentate de primăria orașului Durango în propriul municipiu și cele prezentate de Etxebide în municipiile selecţionate.

Opţiuni de a alege între locuinţă de protecţie publică sau de stat.

 • Cumpărarea de locuinţe noi (două modalităţi).
 • Cumpărarea de locuinţe care au mai avut locatari..
 • Achiziţie locuinţă evaluată.
 • Închirierea unei locuinţe pe bază de facilităţi acordate de stat (protección oficial) .
 • Închirierea unei locuinţe sociale.
 • Închiriere de locuinţă folosită - PROGRAMUL BIZIGUNE

 

Cerinţe

Se pot solicita ajutoare sociale pentru locuinţă prin intermediul Etxebide:

 • A împlinit vârsta de 18 ani sau nu are încă vârsta majoratului, dar s-a emancipat.
 • Este înscrisă în Registrul de evidenţă a populaţiei.
 • Acreditând venituri minime ,nedepăşind unele venituri maxime.

Datele sunt verificate de către Administraţie.

 • Nu a obţinut locuinţă cu facilităţi de la stat (vivienda de protección oficial) în cursul celor doi ani anteriori cererii, exceptând cazul închirierii.
 • În cazul persoanelor străine este necesar să dispună de autorizație de rezidență în vigoare. Dacă se optează pentru regimul de cumpărare această autorizație trebuie să fie de lungă durată.

  Ajutorul municipal pentru chirie, pentru tineri.

  Primăria orașului Durango oferă un ajutor social pentru tinerii între 18 și 35 de ani care locuiesc cu chirie, sau care vor să o facă. Este un ajutor anual și cerinţele variază de la an la an. Informaţiile și demersurile pentru ajutoarele menţionate se realizează la Serviciul de informare și orientare a cetăţeanului SAC..

  Ajutoare economice pentru renovarea locuinţelor

  Există ajutoare sociale pentru renovarea interiorului locuinţelor ( schimb de ferestre, reparaţia instalaţiilor electrice, de gas și căldură, etc.). Dacă ești proprietarul unei locuinţe și vrei să îmbunătăţești aspectul acesteia te poţi informa și descărca cererea de solicitare de pe pagina web Etxebide sau te poţi informa în Durango Eraikitzen.

  Programare: XHTML Utilizează foi de stil validate conform normativului CSS2 Pictogramă pentru conformitate cu Nivelul AA al Direcţiilor de Acces pentru Conţinutul Web 1.0 del W3C-WAI Design accesibil: Eskura21