Inmigración

Cum se procedează în cazul femeilor maltratate

Nimeni nu are dreptul să te ameninţe, să te insulte sau să-ţi facă vreun rău. Nici măcar cineva apropiat din familie nu are dreptul să te oblige să întreţii relaţii sexuale, să te umilească în public, să-ţi controleze accesul la bani sau să te împiedice să te relaţionezi cu prietenii sau membrii familiei.

Chiar dacă eşti dintr-o altă ţară, dacă ţi se întâmplă vreunul din aceste lucruri înseamnă că eşti maltratată şi poţi cere ajutor:

  • Dacă eşti victima unui atac sau crezi că vei fi, poţi cere protecţie poliţiei sau judecătorului.
  • Dacă a fost deja supus unor rele tratamente, de asemenea poţi cere ajutor poliţiei, direct sau printr-o persoană în care ai încredere.
  • Dacă ai suferit leziuni, mergi la un centru medical. Acolo vei primi îngrijire şi vei putea explica originea leziunilor şi cere o copie a certificatului medico-legal care îţi va fi de mare folos.
  • Chiar dacă nu ai leziuni, poţi cere ajutor Serviciilor Sociale ale primăriei. Acestea te vor sprijini, îţi vor da informaţii privind drepturile pe care le ai, şi te vor ajuta să ieşi din situaţia ta. Îţi vor oferi asistenţă psihologică, consiliere juridică, ajutor economic, adăpost temporar.

Direcţia de Atenţie a Víctimelor de Violenţă de Gen al Departamentului de Interne al Guvernului Basc a deschis un serviciu de 24 ore de atenţie telefonică (900840111), gratuit şi confidenţial, pentru femeile care suferă abuzuri şi pentru persoanele care detectează această situaţie. Se răspunde telefonic în euskera, castiliană, engleză, franceză, română, chineză şi arabă.

Femeile străine care sunt recunoscute ca victime ale violenţei de gen şi care nu deţin autorizaţie de şedere, pot obţine o autorizaţie de şedere de circumsatnţe excepţionale.